Comunicat de l’AMPA davant la proposta de canvi d’horaris

Com sabeu, el dimecres 28 de maig l’escola va anunciar una proposta de nou horari general per al curs 2014-2015 segons la qual infantil i primària començaran mitja hora abans (9 hores) i divendres faran jornada intensiva (fins les 14.30 hores), mentre que secundària unificarà l’inici (8.30 hores) i tindrà lliures les vesprades de dimarts i divendres. L’anunci va estar acompanyat d’una nota-enquesta a la motxilla de l’alumnat on l’escola ens consultava la nostra opinió sobre la proposta. Dimarts passat, 3 de juny, l’escola va presentar els resultats de l’enquesta al Consell Escolar: 60% sí, 30% no, i 10% ni una cosa ni l’altra, sobre un 52% de participació i un 15% de respostes acompanyades d’una o més observacions. El Consell Escolar va aprovar la proposta, la qual s’ha d’enviar a la Direcció territorial. Quan arribe resposta, l’escola ens comunicarà com queda l’horari del curs vinent, el qual començarà el 3 de setembre per a les tres etapes.

Davant la proposta de canvi d’horaris anterior, la Junta de l’AMPA vol manifestar que no ens sembla bé que haja estat anunciada, consultada i aprovada amb no més d’una setmana. Els pares i mares hauríem necessitat més temps i informació per a debatre i valorar una proposta tan important. En la Gavina tots som Escola i volem participar plenament.

5 respostes a «Comunicat de l’AMPA davant la proposta de canvi d’horaris»

  1. Como padre de dos hijos escolarizados en primaria, me parece fatal que una propuesta que afecta a tantas familias, se entienda que esta aprobada con un 60% de votos a favor, teniendo en cuenta que solo ha votado un 52% de las familias.
    Puede dar la sensacion de que interesa trasladar la prpouesta cuanto antes, por si cambian las tornas.
    Creo que todas las familias deberian definirse y no tener prisa por cambiar algo que afecta no solo al colegio sino tambien al regimen interno de las familias, que bastante les cuesta, al menos a la mia, conciliar la vida laboral con la familiar.
    Un saludo.

  2. Bona vesprada,

    A mi em sembla que efectivament una setmana és poc de temps, però cal tenir en compte que la decisió final és de Conselleria i si esperem a enviar la proposta a mitjans de juliol, ja m’estranyaria a mi que el 3 de setembre tinguèrem una resposta. En altres escoles ha passat que s’ha fet una proposta de canvi d’horari a la Conselleria i aquésta ha contestat negativament una vegada començat el curs. Molt probablement, el debat hauria d’haver-se iniciat abans.

    Per una altra banda, intentar rebutjar el valor de la decisió pel poc marge de majoria no em sembla correcte. Han votat els pares que han volgut. Si nomès és el 52%, això diu poc en favor de la participació dels pares en la vida de l’escola, però no per culpa de l’escola sinò dels pares. Tampoc no es pot obligar ningú a votar.
    No hi ha cap normativa que contemple quina és la participació necessària ni majoria qualificada per a aprovar una proposta com la que ens ocupa i això és així perquè enlloc diu que aquesta decisió s’haja de sotmetre a votació. El claustre decideix replegar la voluntat dels pares, però podria no fer-ho i decidir tot sol. És a dir, l’escola podria prendre tota sola la decisió, però decideix preguntar les famílies. Les famílies que voten estan d’acord amb la proposta i hi ha qui es queixa perquè no ha votat prou gent per a que la proposta estiga recolçada?

    Un salut

  3. Pot ser que les families en una setmana no han tingut temps per a prendre una decisió valorada i amb criteris que no s’els han donat. Per aixó la baixa resposta. No podiem decidir sense informació. La escola deuria haber informat amb mes antelació i detalls als pares dels horaris per al proper curs.

  4. A més del debat obert per la qüestió de l’horari, i després de comentar el tema amb altres pares, al final, molts de nosaltres hem trobat a faltar una comunicació més clara amb les famílies.

    Al fet de la proposta de canvi d’horari, podem estar més o menys d’acord, cadascuna de les famílies podem posicionar-nos en funció del bé propi, o atendre al bé comú.

    En qualsevol cas, personalment he lamentat no disposar d’una informació més clara i més extensa enfront d’un tema que ens afecta les famílies en molts àmbits, però especialment en la conciliació laboral-escolar. I dic que ho lamente, perquè en el mateix projecte educatiu del centre, i també en la línia educativa de l’escola, existeix una voluntat d’ensenyar en el diàleg, i és en el PEC, on està publicat que “El col·lectiu de pares i mares és un pilar imprescindible, a l’hora d’aconseguir els objectius educatius que es proposa l’escola. La implicació i la col·laboració família-escola és un tret i una particularitat molt positiva que beneficia l’educació de la xicalla. L’objectiu és de compartir la responsabilitat del procés educatiu…”

    Bé, dit açò, en aquest tema, i també en uns altres, no m’he sentit un Tàndem, és cert que l’escola té dret a decidir, i que ja batalla amb nosaltres els pares i mares en molts sentits. No obstant açò, i encara que siga complicat, millor ser “Integrat” que “Apocalíptic”. L’escola pot comptar amb els pares perquè considere que les nostres necessitats, les nostres opinions són importants, pot SUMAR. O pot no comptar amb nosaltres i RESTAR.

    No oblidem que és una Escola que des del seu origen ha defensat uns valors d’identitat, és a dir, és una escola lluitadora, avantguardista i podríem dir un poc utòpica. Recull com altres trets d’identitat, la participació, el respecte, la cooperació, la coeducació… Per què doncs, en aquests temes, al final, la vostra postura és l’Apocalíptica? No tenim els pares suficient nivell per a poder expressar què necessitem amb la relació amb l’escola?
    Crec que en una relació igualitària, totes les parts ixen guanyant encara que la relació siga de vegades més difícil.
    Jo lamente, i dic lamente, perquè sí m’he sentit al marge. Jo vull SUMAR, perquè sí em sent part de l’escola i així ho manifeste sempre que puc.

    És normal que la resposta per part de les famílies siga baixa. A l’Escola Gavina, estem contents, en línies generals, si de psicopedagogia estem parlant, però cada vegada més ens sentim sense veu, ni vot. La proposta haguera tirat endavant igual, i m’alegre, però m’estan fallant els principis, em falta comunicació i lamente que no us queden ganes per batallar amb nosaltres els pares i les mares.

    No vull Festa de la Primavera per potenciar les relacions, meravellosa per cert, si la meua opinió no és valorada per aquells que estan educant al meu fill.

    JO VULL SUMAR.

  5. Respecte a la modificació d´horari de la nostra escola, voldria manifestar la meua opinió particular:

    – FALTA DE TRANSPARÈNCIA EN EL PROCÉS DE VOTACIÓ: La modificació d´horaris d´un centre educatiu no és una qüestió que es pense en poc temps, és una qüestió que implica canviar documents essencials del centre com el PEC- Projecte Educatiu de Centre- i la PGA- Programació general Anual-, i per tant l´escola no ho ha pensat en una setmana d´antelació. Aquesta proposta per ser passada a Conselleria necessita la majoria del Claustre i és cert que no cal la consulta a les famílies. No obstant, si realment l´escola volia considerar l´opinió de les famílies, ho hauria d´haver fet mitjançant un procés transparent. Si aquesta proposta es volia consultar ams els pares i mares de forma correcta, hi ha altres mitjans que tots coneixem (recordem que per saber la nostra opinió sobre quan s´havia de celebrar la festa de la primavera en maig, es van montar unes urnes i un cens, procés molt més democràtic i que promou la participació efectiva de les famílies, millor que noteta via motxilla).
    Per tant, no s´entén les preses per presentar a Conselleria aquesta proposta, donat que no és necessari aplicar-la el curs vinent. Una qüestió tan important, si és veritat que es vol consultar a les famílies, s´ha de debatre amb temps.

    – NO S´HA EXPLICAT EL FONAMENT PEDAGÒGIC de la proposta NI LES CONSEQÜÈNCIES que això suposa.
    Pel que fa al fonament pedagògic, s´hauria de dir :
    * quines matèries del curriculum s´impartiran fins les 14.30h.
    * si s´oferiran altres activitats extracurriculars de 14.30h a 16.30h els divendres
    * i per quins professionals seran impartides.
    * Si aquestes activitats en el cas d´existir seran gratuïtes o, pel contrari, ens seran carregades en el rebut a part.

    Respecte a les conseqüències que el canvi d´horari suposa:

    * No s´ha considerat el factor de la conciliació de la vida laboral i familiar, tenint en compte que les famílies de l´escola es caracteritzen per mares i pares treballadors, que tenim l´horari molt ajustat.
    * No s´ha comentat si els dies que es pretén canviar l´horari, també canvien els horaris del dinar i berenar ( sent aquesta qüestió de més trascendència en infantil i primària que en l´ESO), ni si s´oferirà berenar els dies que s´acaba a les 14.30h.
    * No s´ha parlat dels horaris de l´autobús. Les famílies que utilitzem el transport escolar ens preguntem a quina hora eixirà l´autobús els divendres, a les 14.30?, a les 16.30?

    Per tot això, pense que hi ha hagut una MANCA D´INFORMACIÓ per part de l´escola, i prova d´això és el manifest de l´AMPA i el baix índex de participació en la votació, que SI que és indicatiu en tot procés electoral.

    Nadala Benedito Carrera
    Mare de 1r de Primària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *