Resum reunió projecte lingüístic Escola-AMPA

Ací teniu un breu recull del que van ser les reunions sobre el projecte lingüístic que tenim tant l’escola com les famílies:

El perquè d’aquesta reunió i del projecte escola-ampa

Constatem que d’uns anys ençà hi ha una davallada en l’ús del valencià dintre l’espai escola. Tot i que l’ensenyament és en immersió lingüística, els alumnes aprenen valencià però no el parlen de manera habitual entre ells. Només el trobem majoritàriament en el diàleg alumnes-mestres.

Ens hem de preocupar d’aquesta situació? Pot tenir conseqüències en el procés d’aprenentatge dels nostres fills i filles?

Per què hem escollit esta escola? Quin és el seu esperit fundacional i quina continuïtat té en el Projecte Educatiu actual?

Anem als orígens… L’escola gavina és una escola cooperativa fundada el 1975. Ja té, doncs, més de 42 anys. Des dels seus inicis, s’ha definit com a valenciana, co-educadora, plural i laica, i ha fet èmfasi en la cooperació entre família i escola, a més de donar a l’alumnat participació en el seu propi ensenyament. 

Junt a altres escoles pioneres com La Masia, La Comarcal o les Carolines, fou una escola que va lluitar per defensar i ensenyar la llengua, seguint la pedagogia dels Moviments de renovació pedagògica, molt abans de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, posada en marxa per la Generalitat en novembre de 1983.

La llengua ha estat part indissoluble de la transformació de l’escola i la innovació pedagògica. Una escola en valencià que es vol arrelada al país. En aquest sentit, hem estat i som un referent a nivell educatiu valencià.

L’ús de la llengua a l’escola: enriquim-nos tots i treballem per un projecte comú

Està demostrat que les persones bilingües tenen un major desenvolupament cognitiu i més capacitats per arribar a ser multilingües. Per tant, ens podem preguntar: quines llengües són les  més aconsellables per començar el camí al multilingüisme en l’escola i per què?

 Segons la Unitat d’Educació Multilingüe de la Universitat de Castelló, les millors són el valencià i l’anglès, tant a l’escola com amb el suport familiar. A continuació i sobre aquesta base, el castellà, que s’aprèn ja de forma quasi automàtica en el nostre entorn (està per tot arreu, a la tv, al cinema, al carrer, etc.)

Per tant la llengua a reforçar ha de ser el valencià. I això no només ha de ser feina de l’escola, sinó també dels pares, i s’ha de treballar en l’àmbit familiar. Potenciar l’ús del valencià ha de ser un treball conjunt entre família i escola, hem d’anar a una. La intervenció en valencià de l’equip docent i la resta de personal de l’escola no és suficient per assolir la competència lingüística amb fluïdesa.

Treball d’actituds positives envers les llengües

L’actitud lingüística dels alumnes envers la llengua catalana serà millor en la mesura que hi haja una major presència d’aquesta en el seu entorn. Sobretot en el seu ús social i de relació.

És essencial que els xiquets i xiquetes tinguen la percepció que l’ús del valencià és important i en aquest sentit el seu referent principal són els pares. A casa cada família tria la llengua. Ara bé, seria ben positiu i més que recomanable que ens veren fer ús d’aquesta llengua en diferents situacions: quan parlem amb el mestres, quan parlem amb altres pares o en qualsevol altra circumstància.

Creem contextos

Hem de fer l’esforç de concebre l’ús de la llengua com a vehicle de comunicació vàlid per a tots els àmbits i usos socials. I hem de facilitar que els pares castellanoparlants puguen practicar amb aquelles persones que tenen el valencià com llengua habitual: converses amb mestres, entre pares i al pati, en la col·laboració en tallers, eixides escolars, xarxes socials i grups whatsApp, etc.

Hem de concebre la llengua com a patrimoni col·lectiu d’una determinada comunitat lingüística (encara que la nostra llengua siga el castellà, hem de pensar que el valencià també és patrimoni de tots i totes, també és patrimoni dels castellanoparlants)

Cal tenir una actitud receptiva envers l’aprenentatge de llengües. Com l’anglès i el castellà, el valencià també és important aprendre’l, i no cal dir que posa en valor el currículum personal així com les possibilitats de futur relacional, professional, etc. Som un exemple per als nostres fills i filles. Si els nostres fills no perceben un veritable interès pel valencià per part dels seus progenitors, difícilment li donaran un valor més enllà de l’ús escolar.

Aprenentatge en infantil, lligat a la lectoescriptura

L’aprenentatge de la lectura i de l’escriptura és, sens dubte, un dels objectius primordials de l’educació. Per tant, no ens ha d’estranyar que a l’escola es dediquen molts esforços, es planifiquen i es facen moltes activitats amb aquesta finalitat.

I en aquest context està demostrat que com millor competència lingüística tinga el xiquet o xiqueta en les primeres etapes, més fàcil ho tindrà arribat el moment. Per això que els nostres fills s’expressen de manera fluïda i correcta en valencià, fent un ús habitual de la llengua en la major part de contextos, anirà en favor seu. És per tant un motiu pedagògic facilitar als nostres fills un aprenentatge més integral del valencià. I no podem ni hem de delegar aquest aprenentatge exclusivament en l’escola. 

En un entorn tan castellanitzat, la immersió lingüística no és suficient per a assolir les competències bàsiques. És un fet que als xiquets i les xiquetes els costa cada vegada més i des dels primers cursos dominar el valencià, produint-se paral·lelament un empobriment de la llengua. 

Què us demanem des de l’escola-ampa?
  • Conscienciació del problema
  • Obrir una reflexió: cal ser coherents amb el projecte ESCOLA i amb les famílies que estem ací.
  • Encoratjar-vos, ser actius i part implicada en el canvi. Animeu-vos a no canviar de llengua, a aprendre valencià i parlar-lo. És un pas ben senzill que l´escola i els vostres fills us agrairan.
  • Actitud exemplificant i intervenció directa. Pensem que som un exemple per als nostres fills i filles, i també per a la resta de famílies. Una acció fàcil és intervenir quan els nostres fills es passen al castellà. Si tots i totes ho fem, els crearem l´hàbit de parlar-se entre ells i de manera habitual en valencià.
Propostes d’accions fàcils, positives i col·lectives (per enguany.) Les primeres accions que proposem són per ajudar a aprendre i perdre la vergonya…

 

  • Voluntariat pel valencià: parelles lingüístiques
  • Grups de conversa (cursos de valencià el proper curs)
  • Encetem la secció “conèixer el País” amb una eixida a l’Albufera el dia 5 de maig. Una manera lúdica i en família de practicar el valencià. Llengua i territori.
  • Xerrada de Gemma Sanginés: “sortir de l’armari lingüístic”

 

Tenim un repte col·lectiu, pegar la volta a la situació!

Açò tot just és la presentació del projecte, donarem continuïtat i proposarem moltes altres accions pels propers cursos.

Animeu-vos a donar propostes, implicar-vos en el projecte i al grup de treball ampa pel valencià.

 

VOLUNTARIAT PEL VALENCIÀ: parelles lingüístiques i grups de conversa

Parelles lingüístiques

El Voluntariat pel Valencià és un projecte d’Escola Valenciana pensat per a ajudar a parlar valencià a tots els que encara no el parlen. Suposa quedar en parella lingüística – un voluntari valencianoparlant i un aprenent, una persona que hi vol aprendre – una hora a la setmana, durant un mínim de 10 setmanes. L’horari és flexible, i els llocs per a quedar diversos, per a poder parlar en contextos reals, de la vida diària. 

Com que les famílies de l’Escola Gavina vivim en municipis diferents, crearem les parelles de tal manera que pugueu quedar tant a l’escola, esperant els fills quan fan extraescolars o han d’eixir de classe, com als llocs on viviu.

Tot seguit teniu l’accés al  formulari d’inscripció, que haureu d’omplir amb les vostres dades fins al dia 4 de maig. Per a poder començar com més abans millor, farem la presentació de parelles el dia 7 de maig, a les 17h a la biblioteca.

 

INSCRIPCIÓ

Grups de conversa

Els grups de conversa són trobades dialògiques i dirigides sobre temes d’allò més diversos, per anar perdent la por de parlar o bé per perfeccionar el nostre nivell oral de valencià. Totes les persones interessades quedem convocades a la mateixa presentació del dia 7 de maig.

Convivència – Escola online de pares i mares de Save the children

Escola online de pares i mares de Save the children. Aquesta ONG que du més de 100 anys treballant per la defensa dels drets i la protecció de la infància, crea una escola dirigida a pares, mares, docents, i, en general, tota persona que tinga contacte amb la infància per a resoldre dubtes sobre temes com ara el bullying o l’educació sexual en la infància i adolescència. Cada curs té una guia gratuïta en pdf
Podeu accedir a través del següent enllaç

Escuela online de padres y madres de Save the Children

Recomanacions lectores. Especial Sant Jordi 2018

De cara al pròxim Sant Jordi, hem demanat a 4 mares llibreteres que ens recomanaren els seus títols preferits. Ací les teniu classificades per edat.

Infantil i primer cicle de primària

Títol: Un conte que...

Autora: Gilles Bachelet

Editorial: Joventut

Recomanat per: 35 formiguetes

Aquest conte es un cant al foment lector i als lligams invisibles que uneix la lectura.
Gilles Bachelet en il·lustra petites històries quotidianes sobre el foment de la lectura, sobre l’amor que traspassa les pàgines. Es un preciós homenatge a tots els pares i mares que llegeixen amb els seus xiquets i xiquetes.

Títol: Vull tornar a ballar!

Autores: Montse Villena i Montse Gugatel

Editorial: l'Albí

Recomanat per: Inter Técnica

Inspirat en casos reals de persones refugiades, l'objectiu del llibre és ajudar als infants a empatitzar amb els refugiats, així com a identificar i gestionar les pròpies emocions.

Títol: La princesa, els llibres i el drac. La llegenda de Sant Jordi

Autores: Anna Manso i Liliana Fortuny

Editorial: la Galera

Recomanat per: Papereria Passarel·la

La Lola i el Toni van a visitar l'àvia, i li demanen que els llegeixi un conte. L'àvia els llegeix La princesa, els llibres i el drac, una història en què una princesa troba en els llibres la manera d'enfrontar-se al drac que atemoreix tot el poble. Sí, sí, i també hi ha un cavaller, Sant Jordi, que l'ajuda.

Títol: El monstre de l'armari existeis i t'ho demostraré

Autors: Antoine Dole i Bruno Salamone

Editorial: Bromera

Recomanat per: Papereria Passarel·la

Saps per què la meua habitació està sempre desordenada? O per què tinc tants calcetins desparellats? I qui creus que és el culpable que els meus cabells estiguen tan despentinats quan m’alce de matí? Sí, el monstre de l’armari existeix! Els pares creuen que tot són excuses que m’invente, però jo sé on viu i demostraré que el monstre és el causant de les malifetes.

Títol: Frederick

Autor: Leo Lionni.

Traducció: Eulàlia Planas

Editorial: Kalandraka

Recomanat per: Fan Set

Kalandraka recupera un dels grans de la literatura infantil, Leo Lionni. Escultor, disenyador, pintor i il.lustrador amb més de 40
llibres publicats, Lionni revisita i enriqueix la fàbula d'Isop de la cigala i la formiga, amb ratolins com a protagonistes. Una família de
ratolins recull provisions per a l'hivern. Tots treballen, excepte en Frederick, que aparentment no fa res, però també es proveeix, encara que d'altre tipus de recursos: raigs de sol, colors, paraules... Un conte d'una gran bellessa que ens parla de poesia, acceptació de l'altre i el valor d'allò immaterial. Perquè no solament de pa s'alimenta l'èsser humà.

Segon i tercer cicle de primària

Títol: El color de la sorra

AutoraElena O'Callaghan i Duch

Editorial: Baula

Recomanat per: Llibreria Inter Técnica

A l’Abdul·là li agrada que li expliquin històries, llegir i jugar. Però el que li agrada més és fer dibuixos a la sorra. Des de la seva mirada innocent, aquest nen explica el drama del seu poble, sense gairebé adonar-se’n.
És la tragèdia de tots aquells que es veuen forçats a viure en camps de refugiats.

Títol: El vol de l'oroneta

Autor: David Cirici Alomar

Editorial: Cruïlla

Recomanat per: Llibreria Inter Técnica

En Seydou se'n torna a l'Àfrica, des de Barcelona, en resposta a la crida d'una amiga seva d'infantesa. Allà, passa un munt d'aventures mentre redescobreix la seva terra.

Títol: Els gegants de la lluna

AutorGonzalo Moure

Editorial: Baula

Recomanat per: Llibreria Inter Técnica

El Pablo gaudeix d’una vida força còmoda, però està una mica tancat en ell mateix. Per això el seu pare l’anomena «cargol mutant». La Naisma, una nena sahrauí, procedent d’un campament de refugiats, li explicarà el secret dels gegants de la lluna, que no consistirà, com ell es pensava, en un vaixell carregat d’argent, sinó en una altra cosa.

Títol: El tresor de Saïda

Autora: Eva Peydró

Editorial: Bromera

Recomanat per: Llibreria Inter Técnica

Ferran ha passat l’estiu amb Saïda, una xiqueta sahrauí que ja ha tornat a sa casa. Com que la troba molt a faltar, els pares li han preparat una sorpresa: per Pasqua, viatjaran al Sàhara a visitar-la. Allà, el xiquet descobrirà un tresor d’un valor tan incalculable que li canviarà la vida.

Títol: Contes de bona nit per a nenes rebels 2

Autores: Francesca Cavallo i Elena Favilli

Editorial: Estrella Polar

Recomanat per: Papereria Passarel·la

Contes de bona nit per a nenes rebels 2 reuneix cent noves històries de dones extraordinàries de tot el món. Des de Beyoncé, passant per JK Rowling, fins a Madonna; des Rigoberta Menchú passant per Nefertiti fins Isadora Duncan, retratades per les 50 il·lustradores més importants de tot el món.

Títol: Precisament així

Autor: Kipling Rudyard

Editorial: Juventud

Recomanat per: Papereria Passarel·la

Les divertides històries que componen aquest llibre, a manera de faules, són les històries que Rudyard Kipling contava cada nit a la seva estimada filla Josephine. Des de la seva publicació generacions de nens i nenes han gaudit escoltant i llegint aquestes històries, tan enginyoses com improbables, sobre aquelles coses que realment interessen als petits -i no tan petits- , com per exemple per què el lleopard té taques a la pell, o com li va sortir la trompa a l'elefant i la gepa al camell...

Secundària

Títol: Un fill

Autor: Alejandro Palomas

Editorial: La Galera

Recomanat per: 35 formiguetes

Alejandro Palomas és el Premi Nadal d'engunay amb la seua darrera novel·la: Amor.
Un fill es una novel·la juvenil plena de tendresa i intriga.
"En Guillem és un nen introvertit, amb un somriure permanent, i és un àvid lector de tot allò que li cau a les mans. Té només una amiga. Fins aquí tot en ordre. Però rere aquesta aparença de tranquil·litat s'amaga un món fragilíssim, agafat amb pinces i amb un misteri per resoldre. El trencaclosques el configuren un pare en crisi, una mare absent, una professora intrigada i una psicòloga que mira de recompondre el que amaga el nen."

Títol: El principi de tot

Autors: Manuel de Pedrolo i Pep Boatella

Editorial: Comanegra

Recomanat per: Fan Set

Amb motiu del centenari del naixement de Manuel de Pedrolo, enguany guadirem de la reedició de moltes de les seues obres. Pedrolo, autor
inmens i fecund, inabastable, tocava tots els gèneres. I de tots en feia Literatura, així en majúscules. Hem triat, per l'originalitat de l'edició, una petita joia il·lustrada de l'editorial Comanegra: el conte ‘El principi de tot’, il·lustrat per Pep Boatella. Qualsevol altre Pedrolo, però, hi seria benvingut en aquesta tria.

Títol: Això no és amor

Autora: Marina Marroquí Esclápez

Editorial: Fanbooks

Recomanat per: Fan Set

Contínuament anem rebent missatges sobre l’amor que ajuden a crear falsos mites: que l’amor ha de ser a primera vista, que ha de ser per sempre, que la gelosia és una mostra d’amor... Això no és amor conté trenta reptes per treballar la igualtat. Per trencar estereotips. Un llibre que parla obertament de l’assetjament i de la desigualtat, el rol de les done objecte a la publicitat, de la manipulació, dels mites sobre l’amor, de la violencia i els maltractaments. Un llibre necessari.

Títol: Frankenstein

Autora: Mary Shelley

Traducció: Quim Monzó

Editorial: Butxaca

Recomanat per: Fan Set

Ara fa 200 anys, en una nit gèlida a la riba del llac Ginebra, Lord Byron desafiava a un grup d'amics perquè inventessin una història de fantasmes. El resultat d'aquest repte pertany a la història de la literatura universal: El vampir, de John William Polidori i Frankestein o el modern Prometeu, de Mary Shelley. Amb només 18 anys, Shelley va crear un dels mites moderns més poderosos de la literatura. Ara, amb motiu del bicentenari de la seua publicació, La Butxaca recupera el clàssic de Mary Shelley amb traducció de Quim Monzó, premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2018.
Estem d'enhorabona!

Títol: Contes de bona nit per a nenes rebels 2

Autores: Francesca Cavallo i Elena Favilli

Editorial: Estrella Polar

Recomanat per: Papereria Passarel·la

Contes de bona nit per a nenes rebels 2 reuneix cent noves històries de dones extraordinàries de tot el món. Des de Beyoncé, passant per JK Rowling, fins a Madonna; des Rigoberta Menchú passant per Nefertiti fins Isadora Duncan, retratades per les 50 il·lustradores més importants de tot el món.

Títol: Precisament així

Autor: Kipling Rudyard

Editorial: Juventud

Recomanat per: Papereria Passarel·la

Les divertides històries que componen aquest llibre, a manera de faules, són les històries que Rudyard Kipling contava cada nit a la seva estimada filla Josephine. Des de la seva publicació generacions de nens i nenes han gaudit escoltant i llegint aquestes històries, tan enginyoses com improbables, sobre aquelles coses que realment interessen als petits -i no tan petits- , com per exemple per què el lleopard té taques a la pell, o com li va sortir la trompa a l'elefant i la gepa al camell...

Títol: Poesia completa (1976-2016)

Autor: Marc Granell

Editorial: Institució Alfons el Magnànim

Recomanat per: Fan Set

Marc Granell és un dels més grans poetes valencians contemporanis. La millor resenya, uns versos del seu poema La Poesia. Imprescindible! 'És el foc i és la neu, és la tristesa i és el crit que desperta l’alegria i ens fa llum les tenebres que habitàvem com un costum antic d’àngels caiguts'

Adults

Títol: Mare de llet i mel

Autora: Najat El Hachmi

Editorial: Edicions 62

Recomanat per: 35 formiguetes

Mare de llet i mel. Hi narra en primera persona la vida d’una dona musulmana del Rif, la Fatima, que ja adulta, casada i mare, deixa la seva família, el poblet on ha nascut, i emigra a Catalunya sola amb la seva filla, on malda per tirar endavant.
Mare de llet i mel ens ofereix una visió exhaustiva i convincent de l’experiència de la immigració des del punt de vista d’una dona musulmana , i alhora en ofereix un fresc complet del que suposa ser dona avui dia en el món rural musulmà.

Títol: Educar en la era de la dispersión digital

Autora:  Lucy Jo Palladino

Editorial: Palladino, Lucy Jo  

Recomanat per: 35 formiguetes

Guia pràctica i detallada, que proporciona a les families les ferramentes necessàries per ensenyars els seus fills i filles , desde la infància fins l'adolescència, a control·lar l'us de la tecnologia.

Títol: El dia 3

Autors: Miguel Á. Giner Bou, Cristina Durán, Laura Ballester

Editorial: Astiberri

Recomanat per: 35 formiguetes i Fan Set

3 de juliol del 2006, sis dies abans de la visita del papa Benet XVI, el subsòl de València vivia el pitjor accident de metro de la història d’Espanya. Les vies de l’estació de Jesús es van endur 43 vides, van ferir de gravetat 47 persones i van deixar trencades centenars de famílies. A la superfície, els representants institucionals s’afanyaven a passar pàgina davant de l’arribada imminent del summe pontífex. La versió oficial de la fatalitat s’imposava, el blindatge governamental obstaculitzava les investigacions i una capa densa d’oblit s’estenia sobre la tragèdia. No obstant això, davant de l’abandó de les institucions, les víctimes sempre van mantindre la dignitat i l’esperança. Mes rere mes, durant vora deu anys, es van concentrar a la plaça de la Mare de Déu per a demanar justícia.

Títol: La forma d'un destí  -  Premi Ramón Llull 2018

Autor:  Martí Gironell

Editorial: Columna Edicions

Recomanat per: Papereria Passarel·la

Una novel·la sobre la vida i miracles de Ceferino Carrión, més conegut com a Jean Leon, que l’any 1949 va fugir de la Barcelona grisa de postguerra per anar a Estats Units. I va acabar fent fortuna a Hollywood. Gironell repassa algunes de les històries que Jean Leon va viure a la ciutat de les estrelles, on va conèixer alguns dels grans actors de l’època. A partir d’aquests detalls, l’autor recrea com haurien pogut ser les seves converses.
Un personatge amb una vida de pel·lícula i que va tornar a Catalunya, al Penedès, per crear un celler.

Títol: Poesia completa (1976-2016)

Autor: Marc Granell

Editorial: Institució Alfons el Magnànim

Recomanat per: Fan Set

Marc Granell és un dels més grans poetes valencians contemporanis. La millor resenya, uns versos del seu poema La Poesia. Imprescindible! 'És el foc i és la neu, és la tristesa i és el crit que desperta l’alegria i ens fa llum les tenebres que habitàvem com un costum antic d’àngels caiguts'