El gust per la lectura

Ahir ens visità Enric Queralt i ens parlà de llibres, del  gust per la lectura, però sobretot, de la importància de crear moments de lectura amb els nostres fills. Els xiquets no neixen amb un xip dins el cap que els fa ser o no lectors.

Tots neixen amb les mateixes capacitats, allò que fa que un xiquet siga o no lector és l’ambient al qual està exposat.

Hem de llegir a casa amb els nostres fills. És necessari llegir-los contes, generant situacions de benestar, on el llibre i el mateix moment com a tal siguen els protagonistes.

El gust porta a la pràctica i aquesta a l’hàbit.

GUST > PRÀCTICA > HÀBIT.

Una volta el xiquet tinga l’hàbit per la lectura, sempre buscarà un moment per a gaudir-ne.

Hi ha xiquets que no estan motivats per la lectura, però no hi ha cap xiquet que no desitge passar una estona amb els seus pares.

 

Hem de llegir-los molts llibres, però amb ganes, mai  com una obligació.

I quan ells lligen, hem de saber sentir com ho fan, sense interrupcions, sense correccions…

Nosaltres, els pares, som el seu espill, per tant hem de ser capaços d’agafar un llibre, el diari o una revista i llegir i compartir el moment amb els nostres fills.

És molt important que els nostres fills trien  allò que els interessa llegir. No ha de ser sempre una novel·la. Pot ser un còmic, un atles, una revista de motos, de cuina o d’esports.

Quan viatgeu, visiteu la biblioteca pública d’allà on aneu, feu una excursió a la biblioteca del poble o per les llibreries.

És molt important que els pares prenguem consciència del paper tan imprescindible que tenim en els gustos i els hàbits dels nostres fills.

“L’aprenentatge de la lectura i l’escriptura canvia l’estructura cerebral. Dit de forma contundent: el cervell de qui sap llegir i escriure és diferent al d’un analfabet” (Cómo aprende el cerebro. Las claves para la educación. Autores: Sarah-Jayne Blakemore, Uta Frith; Ariel, 2011).

Arantxa Jansen

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *