“Els Horts Solidaris” Les colònies escolars de Picanya 1937-1939

L’ajuntament de Picanya edità el mes de març de l’any passat 2011, dins la col·lecció Pont Vell, el seu llibre numero 15, guanyador de la XII convocatòria del premi d’Estudis Locals del Municipi. Cristina Escrivà i Rafael Mestre han realitzat una important tasca de recerca i recopilació de documents i ens regalen un llibre fantàstic. (Podeu baixar-ne el PDF en la seua web).

Fantàstic i real, el llibre ens conta la història amagada i oblidada durant molts anys, a causa de la repressió franquista i el silenci “democràtic” pactat pels partits polítics, de les xiquetes i els xiquets acollits als horts de Picanya. Amb fotos, extractes de diaris i arxius, dibuixos i entrevistes a algunes de les protagonistes, ens adonem de la gran xarxa de solidaritat que acollí els refugiats que fugien de la guerra i de la fam. En concret, la República va fer una gran esforç en plena guerra per protegir els xiquets dels bombardejos i va organitzar la seua evacuació cap al “Levante feliz”. Malgrat la guerra, l’educació era una prioritat per a la República i aquests xiquets van poder continuar el seu aprenentatge escolar en un ambient propici per al joc, i acompanyats per mestres plens d’il·lusió en el poder de la cultura, el coneixement i la responsabilitat. Aquests xiquets i xiquetes visqueren unes experiències educatives innovadores i progressistes que continuàvem la tradició de les escoles modernes vigents en l’època.

És una alegria afegida saber que l’escola Gavina i l’AMPA donen suport al premi d’estudis locals amb una aportació econòmica i que hi participen activament com a membres del jurat.

Ara que celebrem el 14 d’Abril com a dia de la República, aquella República que no va poder ser per culpa d’un alçament militar, una guerra i una dictadura, ens convé recordar gràcies a documents com aquest que vam ser un poble solidari i amb il·lusió per un món més just. La memòria històrica serveix per saber fets com aquests i molts més, fets que per moltes raons volen ser amagats pel poder reaccionari que encara governa. Potser seríem una societat ben diferent si la legalitat popular no haguera estat truncada per 40 anys de nacionalcatolicisme dictatorial.

Els horts solidaris. Les colònies escolars de Picanya 1937-1939
Autors: Cristina Escrivà i Rafael Maestre
Desenes de fotos, dibuixos, cartells… il·lustren aquest llibre que té com a protagonista el compromís solidari del nostre poble que, en uns moments molt difícils, va fer tota una demostració de qualitat humana en acollir els xiquets i les xiquetes que el Govern de la República va tractar de protegir del bombardejos del bàndol nacional.

ACTE DE PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ELS HORTS SOLIDARIS A L’HORT DEL PI

Text i fotos de Marian Sintes, mare de 3r d’infantil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *