Recomanacions lectores. Especial Sant Jordi 2019

Hui és Sant Jordi i dijous comença la Fira del Llibre. És per això que hem demanat a les nostres famílies llibreteres que ens envien els seus títols preferits. Ací els teniu classificats per edat.

Infantil i primer cicle de primària

Títol: La tribu que put

Autores: Magali Le Huche i Elise Gravel

Editorial: Litera libros

Recomanat per: Llibreria Filigrana

Coneixes la Tribu-que-put? És un grup de criatures que viuen en cabanes als arbres amb els seus amics, els animals. Un text intel·ligent d’Elise Gravel magníficament il·lustrat per Magali Le Huche. Un llibre que respira diversió, ecologia i llibertat pels quatre costats.


Títol: Ser o no ser… Una poma

Autores: Shinsuke Yoshitake

Editorial: Libros del Zorro Rojo

Recomanat per: Llibreria Filigrana

Amb frases que comencen amb «podria ser» o «potser és…» es posa en marxa una lletania de suposicions, totes amb una base lògica, no només sobre la naturalesa de l’objecte en si, sinó també sobre la seua manera de ser, la seua història passada i futura, que creen fins i tot un vincle afectiu entre objecte i subjecte.    

Títol: La colla de Nelson

Autores: José Figueres i Aitana Carrasco

Editorial: ASAEM (Associació de la Safor d’Ajuda a Malalts Mentals)

Recomanat per: Llibreria Inter Tècnica

La història presenta uns animals que tenen unes peculiaritats que els fan diferents de la resta d’animals de la granja. Junts viuran aventures molt divertides.

Títol: La cua de sirena

Autores: Clara Berenguer i Cèsar Barceló

Editorial: El Cep i la Nansa

Recomanat per: Llibreria Fan Set

La Carla de gran vol ser una sirena. Cada matí es mira i remira les cames i els peus per veure si li ha crescut una cua escamada i brillant, però res no canvia. Un dia va sentir la seua àvia que deia: “Som el que mengem”, i va decidir que menjaria només peix o aliments que vinguen del mar. Però aquest pla té un final no massa digestiu…


º

Títol: La revolta de Santa Jordina

Autores: de David Fernàndez i Lyona

Editorial: Ara llibres

Recomanat per: Llibreria Fan Set

Montblanc ha votat: no vol viure més sota les ordres d’un rei tirà. Però el monarca no pensa abandonar els privilegis així com així, i demana reforços: el Drac Mercat, despietat i voraç, ve al seu rescat. La Jordina, ànima lliure i consciència crítica, serà la primera a rebel·lar-s’hi. El poble es mobilitzarà, perquè saben que només se’n sortiran si actuen junts i alhora. No esperaran que cap cavaller els traga les castanyes del foc.

El Sant Jordi del present i del futur ja té nom de dona i actua abrigat per la voluntat popular i la conjura dels iguals. Entre assemblees compartides i resistències comunes, David Fernàndez i Lyona ens animen a fer-nos nostra aquesta història subversiva i tocada de lila que reivindica la llibertat. Entre línies s’hi gestarà la revolta inajornable del nostre temps.


Títol: L’origen de les espècies de Charles Darwin

Autores: Sabina Radeva

Editorial: Patio

Recomanat per: Llibreria Fan Set

Celebrem els 160 anys de la publicació de L’origen de les espècies amb un àlbum il·lustrat, una meravellosa i bellíssima adaptació de la famosa obra de Charles Darwin feta per la il·lustradora Sabina Radeva. L’evolució explicada als més xicotets de la casa. Perquè ciencia és cultura. Perquè el pensament científic ens enforteix, ens ajuda a qüestionar el mon que ens envolta, ens allunya de dogmatismes i ens obri una finestra a l’univers.


Títol: La colla U

Autores: Jaume Monzó i Miguel Àngel Giner Bou

Editorial: Andana

Recomanat per: Llibreria Fan Set

El dia del seu aniversari, Guillem té un lleuger accident en una partida de pilota. Sembla que no li ha passat res, però aquest fet despertarà un secret que feia molts anys que estava adormit. Guillem adquirirà unes sorprenents noves capacitats i descobrirà que no està sol. Aquest és l’origen de la colla U, la història d’uns joves que hauran d’assumir una missió fonamental per la continuïtat del món tal com el coneixem. A més, la colla U haurà d’aprendre que unes grans capacitats també impliquen unes grans responsabilitats.

La colla U, premi Ciutat d’Algemesí 2019, ens apropa d’una manera divertida al món de la pilota i, al mateix temps, ens ofereix un recorregut per moltes de les nostres tradicions.


Segon i tercer cicles de primària

Títol: La fugida d’Alcatraz

Autora: Jennifer Chambliss Bertman

Editorial: Estrella Polar

Recomanat per: Llibreria Filigrana

El llegendari creador de jocs literaris Garrison Griswold torna a l’acció, aquesta vegada amb Roca obre’t, un concurs d’enigmes que planteja un desafiament èpic en el marc de l’illa d’Alcatraz, amb l’incentiu afegit que el famós escriptor de misteri Errol Roy, que mai fins ara havia revelat la seua identitat, col·laborarà en l’elaboració de les proves.  Emily i James estan ansiosos per participar-hi, però quan comencen a rebre notes amenaçadores, sembla obvi que algú vol apartar-los del concurs.

Títol: Els diaris de la Cirera 5: La pluja d’estels

Autor: Joris Chamblain

Editorial: Alfaguara

Recomanat per: Llibreria Filigrana

Hola, em dic Cirera, i el meu somni és esdevenir escriptora. Per això observe les persones, me n’imagine les vides, els secrets…

En aquesta última aventura, la Cirera, amb l’ajuda de sa mare, intentarà descobrir el misteri d’un personatge molt especial… ella mateixa! Què podrà recordar de la seua infantesa i del seu pare?


Títol: La música del vent

Autor: Jordi Sierra i Fabra

Editorial: Estrella Polar

Recomanat per: Llibreria Inter Tècnica

És una petició de socors, un crit desesperat, i el periodista no se’n pot desentendre. Tot i que hi ha milions de xiquets explotats al món, el missatge té un nom, Iqbal, i una procedència: la ciutat de Madurai. Un viatge fins a la botiga on es va comprar la catifa mostrarà al periodista la realitat dels xiquets esclaus venuts pels propis pares. Però, què pot fer un occidental en un entorn desconegut i en un món que permet l’esclavitud infantil? L’insòlit desenllaç de la història, ple de força i coratge, és un cant d’esperança, tan necessària si es vol eradicar definitivament l’explotació infantil.

Títol: Harry Potter i la pedra filosofal

Autores: J.K. Rowling

Editorial: Empúries

Recomanat per: Llibreria Fan Set

Encara no heu llegit Harry Potter? Què espereu? Vint anys han passat de la publicació del primer Harry Potter i continua emocionant i enganxant les noves generacions . Us ho diu una mare d’una fan total del xiquet que va sobreviure. Sí, ho confesse, a casa tenim tota la col·lecció, en diferents formats edicions i idiomes (Sí! Harry Potter serveix per a introduir la lectura de l’anglés!).

Per cert i com a curiositat, segons ha dit Joanne (així es diu l’autora), va signar el llibre amb les inicials J.K. “a petició del meu editor, que em va dir: ‘Pensem que aquest llibre és de xics i xiques, podem utilizar les teues inicials?’ Perquè, bàsicament, estaven intentant amagar el meu gènere”.


Secundària

Títol: El camí
Autor: Mario Satz i Yara Kono 

Editorial: Akiara Books

Recomanat per: Llibrearia Filigrana

Si et pregunten què és primer, el peu o el camí, pensa-hi un segon, només un instant, i digues després: les petjades dels altres. I si et pregunten què és primer, caminar o caure, respon, sens dubte, que caure. Primer plorem i després riem. Si mai et pregunten què és més valuós per a tu, el que tens a prop o el que està més lluny, atura’t abans de respondre…


Títol: Adolescents.cat El nou manual 

Autors: Diversos

Editorial: la Galera

Recomanat per: Llibreria Filigrana

Consells i comentaris que apareixien a adolescents.cat, el web de més èxit entre la població adolescent catalana. Adolescents.cat. El nou manual n’és una actualització necessària. En poc de temps han canviat moltes coses: els adolescents ja no fan servir Facebook sinó Instagram, consulten el mòbil més que l’ordinador, hi ha més sensibilitat cap a temes com el feminisme o el col·lectiu LGTBI, etc. I també hi ha coses que no han canviat gens: els estudis, l’amistat, l’amor…

Títol: Moxie 

Autora: Jennifer Mathieu

Editorial: Fanbooks

Recomanat per: Llibreria Inter Tècnica i Llibreria Fan Set

Vivian Carter n’està farta. Farta que a l’institut de secundària de la petita ciutat de Texas on estudia s’afavorisca els xics de l’equip de futbol americà per sobre de tot. Farta dels codis de vestir sexistes, de l’assetjament als passadissos i dels comentaris masclistes dels xics durant les classes, que ningú no condemna ni castiga. Però, sobretot, està farta de complir sempre les normes.
Prenent l’exemple de sa mare, Viv vol fer alguna cosa perquè tot això canvie. I a partir d’una iniciativa que en principi sembla passar desapercebuda, la xica s’adona que ha començat ni més ni menys que una revolució de les xiques.

Títol: Quin dia tan bèstia

Autores: Mary Rodgers

Editorial: L’Altra editorial – Col·lecció L’altra tribu

Recomanat per: Llibreria Fan Set

I si un dia t’alces convertida en ta mare? Podries fer el que vulgueres, però, ai!, també tindries moltes responsabilitats. Annabel viurà aquesta experiència i ens l’explica en Quin dia tan bèstia! (originalment  Freaky Friday), publicada per primera vegada als Estats Units el 1972 i que recomane per un motiu sentimental i d’enyorança: va ser lectura obligatòria al meu institut i me la vaig llegir d’una sentada, però també pel que ens ensenya: empatia, posar-se al lloc de l’altre…


Títol: Mira’m als ulls

Autores: Carme Morera i Tona Català

Editorial: Vincle

Recomanat per: Llibreria Fan Set

“Holaaa! Què fem, com vos va la vida? Quant de temps, eh?

Ja tenia moltes ganes de contar-vos més històries, però ma mare em va dir que la gent ja estava un poc cansada de tanta Bonita i que millor descansar una miqueta, que acabarien avorrint-me.

Total, que volia escriure un altre llibre per a explicar-vos que ja soc tota una fadrina. Continue fent pallassades per a cridar l’atenció, però em prenc la vida d’una altra manera i ja he deixat de preguntar-me A mi, què em passa? Vos sona, veritat?

M’he fet major i m’he adonat que molta gent que m’envolta creu que només soc una xiqueta que reglota tendresa a qui han de protegir. I això s’ha d’acabar. A mi m’agradaria poder fer la meitat de coses que vosaltres feu i que ni vos n’adoneu. I que els meus pares no hagueren de patir tant.

Ja que sou uns privilegiats, només vos demane un xicotet esforç: jo també soc una persona. Quan em parleu, mireu-me als ulls.”

La Carme Morera, ex alumna de La Gavina, la va petar amb els seu primer llibre: A mi, què em passa?. Escrit a modus d’entrades de blog, ens conta el seu dia a dia de forma valenta i desenfadada. Ara, tres anys després, ens arriba aquesta segona part. Per entendre la diversitat, amb molt d’humor i alegria.


Adults

Títol: Serem Atlàntida

Autora: Joan Benesiu

Editorial: Periscòpi

Recomanat per: Llibreria Inter Tècnica i Llibreria Filigrana

Som simples observadors d’un simulacre creat per guiar-nos durant la nostra existència? Aquesta és la pregunta que es planteja el nostre narrador quan coneix Mirko Bevilacqua, un home extravagant i procliu a trobar-se de manera
intermitent i clandestina amb Clara, una jove que té cura d’una vella i elegant dama croata. La coneixença d’aquesta enigmàtica tríada submergeix el lector en una recerca atzarosa sobre l’autenticitat que el portarà a trepitjar els territoris de l’antiga Europa, on els espais de memòria resisteixen per no convertir-se en escenaris de la societat de l’espectacle.

Utilitzant tots els recursos que li permet la narrativa, Joan Benesiu dibuixa la relació entre identitat i territori, posant el focus en el concepte de desarrelament històric i moral. Amb la nostàlgia com a aliada revisita la idea de frontera per demostrar els perills de transformar-nos en testimonis externs de la història.


Títol: Mandela i el General

Autora: John Carlin i Oriol Malet

Editorial: Comanegra

Recomanat per: Llibreria Filigrana

Durant vint anys, John Carlin va ser corresponsal per al The Guardian i El País a Sud-àfrica, on va establir amistat amb Nelson Mandela. En aquesta novel.la gràfica es conjura amb el talent de l’artista gràfic Oriol Malet per traçar un moment crucial de la història del segle XX en què el somni democràtic d’un poble va estar a punt d’ofegar-se en sang per sempre.


Títol: Visc, i visc, i visc

Autores: Maggie O’Farrell

Editorial: L’Altra editorial

Recomanat per: Llibreria Fan Set

Disset trobades amb la mort de l’autora. Disset històries de supervivència. Disset relats memorístics que porten per títol diferents part del cos, exceptuant el darrer: Filla. Relats viscerals, de dona valenta en moments crucials. Es titulen Visc, i visc, i visc – paraules de la Sylvia Plath a La campana de vidre i són un cant a la vida.


Títol: Un cel de plom

Autores: Neus Català i Carme Martí

Editorial: Amsterdam

Recomanat per: Llibreria Fan Set

Neus Català, l’última persona de l’Estat que va sobreviure al camp de concentració de Ravensbrück, ha mort als 103 anys. Quan va esclatar la Guerra Civil ja formava part de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. El 1939 va creuar la frontera amb 182 xiquets orfes com a responsable sanitària i va emprendre el dur camí cap a l’exili a França, on es va casar i va col·laborar amb la Resistència. El 1944 va ser deportada al camp d’extermini de Ravensbrück, a 90 quilòmetres de Berlín. Hi van morir 92.000 persones. Ella hi va sobreviure, i ens ho explicava en les seues memòries, novel·lades el 2012 per Carme Martí.

“Vull veure-ho tot.

Veure per poder-ho explicar.

Explicar a tothom el que els meus ulls han vist. Perquè és un deure.

Perquè he sobreviscut i tinc un deure moral vers les dones, les grans oblidades, que van morir als camps de la mort.

El meu pare em deia de petita: «No abaixis mai els ulls per ningú, mai».

Ho vaig voler mirar tot, i mai, mai, mai, vaig plorar davant d’un nazi. Era la meva manera de resistir. Jo només plorava a les nits, perquè les nits eren eternes, l’insomni,.. Els nazis em van prendre la son, però no em van prendre la llibertat ni la vida.’

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *