Dia del Llibre Valencià 2021

El dia 20 de novembre de 1490 es va publicar la primera edició del Tirant lo Blanc, el clàssic de Joanot Martorell. Per aquest motiu, l’any 2000 la Generalitat Valenciana va instituir aquesta data com el Dia del Llibre Valencià.
Des de L’AMPA i l’àmbit de biblioteca d’Escola Gavina hem preparat un recull de llibres. Són recomanacions lectores fetes pels nostres amics llibreters de l’escola (Fan Set, Inter-tècnica, Trencadís i El Cresol)
Us les deixem aquí baix!

LLIBRERIA FAN SET

Infantil

Etiquetes, de Joan Turu (Bindi Books)

A la Neus cada dia li pengen a muntó d’etiquetes. Algunes li agraden, altres no tant.  Però totes se li queden enganxades per a sempre, la defineixen i  no la deixen, simplement, SER. Per a pensar i debatre al voltant de les etiquetes i estereotips que ens limiten.

Paf, el Drac Màgic, Peter Yarrow, Lenny Lipton i Eric Puybater (Símbol ed)

Llibre il·lustrat basat en la coneguda cançó popular. No estem parlant d’una novetat,  es tracta del que en diuen un longseller o llibre de llarg recorregut.  I l’he triat per motius melancòlics: el 1971 el grup Falstebo va popularitzar l’adaptació al català amb el disc “Folk”. Enguany, 50 anys després, el grup anuncia la retirada. Com diu la cançó “Els dracs viuen per sempre, però els nens es fan grans”. Grans, prou que ho som, i tant! però no oblidem a Paf, el drac màgic i de ben segur que els vostres fills se l’estimaran també.

Primària

Valor, Maria, de Joan Borja i David González (Andana)

Maria, la protagonista de la Maria no te por, torna amb una nova aventura. I aquesta vegada els protagonistes són els personatges de les rondalles d’Enric Valor: el mig pollastre, La Mare dels peixos, la bruixa safranera…

Els  pòsits del senyor Nohisoc, Tina Vallès (La Galera)

Clàudia, una nena de 8 anys, vol donar la benvinguda al nou veí. Aquest, però, li contesta amb un pòsit on diu “No hi soc”. A partir d’ací s’incia una peculiar relació. Aquest llibre ens parla de  la curiositat i la imaginació infinita dels infants, la solitud, l’empatia i el poder de l’amistad.

Diari d’un gat assassí, d’Anne Fini (Blackie Books)

Que sí, que sí! Mateu-me, si voleu. D’acord, m’he carregat l’ocellet. Però, sisplau…, que soc UN GAT!
En Tuffy es considera un gat normal i fa coses de gats i per això no entén per què la seua família s’enfada cada vegada que arriba amb un animalet entre les dents . La cosa es complica quan arrosega el conill dels veïns, Tambor. Podran resoldre aquest embolic de gats?.

La regla mola si saps com funciona, Anna Salvia i Cristina Monton (Menstruita)

Un llibre molt didàctic, amb unes il·lustracions clares i genials i ple d’explicacions necessàries: la primera regla, el cicle menstrual i el sangrat, organs sexuals…

ESO

Like Blau, Gemma Pascual  (Barcanova)

Després de cataclismes mediambientals i sanitaries, la Terra viu en una distopia anomenda “la Reconstrucció”.  Solament n’hi ha dos colors permesos, el blanc i el blau. No n’hi ha música, ni llibres, ni gestos d’afecte. Ningú es mira als ulls, tothom intercatua mitjatçant les pantalles. Un llibre de ciència ficció amb un final sorprenent.


Heartstopper 1. Noi coneix noi, Alice Oseman (Fan Books)

Una novela gràfica sobre l’amor entre dos nois. “ En Charlie i en Nick van al mateix institut, però no es coneixen… fins que un dia han de seure junts. A partir d’aquest moment es faran amics i, aviat, en Charlie es començarà a enamorar d’en Nick, tot i que sap que no té cap possibilitat… Però l’amor és imprevisible i potser en Nick està més interessat en en Charlie del que cap dels dos es podria imaginar”.

LLIBRERIA INTER TÈCNICA

Infantil

Piratosaures.Autor: Josep Chapa.Edita: Bullent Edicions.

Aquest llibre és un llibre ben especial… escrit per un antic alumne i pare d’Escola Gavina, ens conta una historia divertida, acompanyada d’unes il·lustracions meravelloses. Aitana vol jugar a pirates i Martí proposa fer de pirates que busquen dinosaures. Ser… Piratosaures!

Primària

Primer Cicle

Les paraules seran sempre lliures. Autora: Carme Forcadell. Edita: Montena.

En un diàleg íntim en primera persona entre el seu net i ella, la Carme ha escrit un llibre ple de tendresa i amor, que vol deixar com a llegat tot el procés personal i polític de la expresidenta del Parlament de Catalunya.
Com l’àvia ha acabat a la presó, explicat amb les seves pròpies paraules, vol ser un recorregut pel procés i pel seu pas per la presó, amb una mirada plena d’esperança cap al futur.


Vols ser la meva amiga?

A la Lea no li agrada la seva casa nova. És lluny de tot, al costat s’un camp de patates. I a més no té amics. Però la Lea és llesta i sap que, per trobar-ne de seguida, només li cal la informació precisa. Per això un dia agafa paper i bolígraf i redacta el test més divertit del món per trobar la seva nova millor amiga. Carregant-se de valor, es repeteix: “Estic sola, però no soc tínida! Ho aconseguiré!”. Ho aconseguirà? Ed.Blackie Books.

Segon Cicle

El Misteri del papet de vàter volador. Autora: Anna Cabeza. Edita: Bambú.

Un nou cas per a les germanes Crostó! Aquesta vegada han de viatjar a Nova York, on se celebra l’International Granny Detective Conference, el congrés més important d’àvies investigadores del món. L’Hotel Plaza està ple de gom a gom de celebritats: les germanes Triatrappo d’Itàlia, les Aki Emkedo del Japó, i fins i tot en Donald Trompada. Però entre tant rebombori, hi ha un misteri: el paper de vàter de l’hotel desapareix inexplicablement. Les Crostó, el Marcel i el seu nou amic Max comencen la recerca del culpable. Qui serà?

Tercer Cicle

L’Amy i la biblioteca secreta Alan Gratz.Edita: Takatuka

Quan l’Amy s’adreça a la biblioteca de l’escola per recollir el seu llibre favorit, s’adona que no és al seu lloc. D’entrada pensa que potser l’ha agafat una altra persona, però la bibliotecària li explica que l’ha hagut de retirar perquè alguns pares l’han considerat inapropiat per a una escola de primària. El llistat d’obres prohibides pel consell escolar s’anirà engruixint a mesura que passin els dies.L’Amy i els seus amics, decidits a fer front a aquesta situació,crearan la Biblioteca de Llibres Prohibits l’Armariet i viuran una aventura els grans protagonistes de la qual són els llibres. Una novel·la sobre noies i nois valents, i sobre la censura i la llibertat de llegir.

Secundària

Primer cicle

Aitana i les Feres Joan Canela i Jordi Colonques. Edita: Sembra Llibres.

Aitana viu en un regne on la vida és senzilla, els monarques són bondadosos i els boscos i les muntanyes estan habitades per magnífiques bèsties que hi campen lliurement. Però tot canviarà amb l’arribada al tron de Pere Joan IV. El nou rei ordenarà capturar les feres i talar els boscos. Una decisió que no sols canviarà la vida dels animals salvatges, sinó també la vida de les persones. Tot es complicarà, encara més, quan la fera més ferotge aconsegueix escapar-se…

Segon Cicle

No hi havia a València… Autora: Mercè Climent Edita: Sembra Llibres

Jade i Àlex no s’han vist mai, però mantenen una relació epistolar que va començar amb un «hola» innocent deixat al pupitre que comparteixen, en hores diferents, a l’institut. En les cartes que s’intercanvien, en secret, hi ha confidències, anhels, dubtes, pors, desitjos, promeses… també referències a poemes, cançons, relats, mites i pel·lícules. A través de les paraules, creixerà una amistat —o potser és amor?— que els permetrà explicar-se, desfogarse i, sobretot, entendre’s. En una societat moltes vegades intolerant i plena de prejudicis no els serà fàcil, però en cada carta descobriran l’alliberament de ser qui realment volen ser.
A No hi havia a València…, Mercè Climent ens ofereix, amb l’empatia i la força que la caracteritzen, una poderosa novel·la que ens convida a explorar les identitats i els gèneres amb la ment i el cor ben oberts. Una història escrita en paper que ajuda a entendre que hi ha vida més enllà de la immediatesa de les xarxes i les pantalles. Un llibre que naix d’un dels poemes més bells de la nostra literatura per estirar el fil de totes les maneres d’estimar que conviuen als carrers de la València actual.

LLIBRERIA EL CRESOL

On va aquesta gent?

És la pregunta que ens porta a una només resposta: fugen de la persecució. L’àlbum de Gonçal López-Pampló i Fran Parreño és un conte Sense Paraules (Without Words), un tipus de llibre on la imatge absorbeix tot el pes de la narrativa, on es juga a comptar i a interpretar, on els marges del text es trenquen amb la força de la imaginació, que s’expandeix fins a l’infinit. En general els Sense Paraules tenen finals oberts, però no és el cas d’aquest conte, el títol del qual dirigeix al lector a un moment concret de la història (l’Alemanya nazi) i que remet a un desenllaç històric conegut: el final de la Segona Guerra Mundial i la derrota del feixisme. En una primera lectura aquest conte es revela com una excel•lent eina per al debat polític, filosòfic i sobretot per al debat democràtic.

Bestiari dels monstres valencians

Ens encanten els monstres, més que a un ximple un llapis, però quan són valencians…som molt fans! Hem gaudit tant amb les històries del Butoni, l’Home del sac, la quarantamaula… ara els amics de Rebombori publiquen el “Bestiari de monstres valencians”, una guia on compten els qui són, de quina comarca vénen, quina és la seua característica, i tot això amb la llegenda de cadascun contada, de manera meravellosa per David Mateo, Sandra Calatayud i Laia Serna. Totes les històries estan acompanyades pel llapis i tinta de Rafa Alonso, amb una estètica “còmic” que ens modernitza la seua lectura, i ho fa encara més divertit!

Atles de les comarques valencianes

Us proposem un fantàstic i divertit atles en forma de mapa del tresor. Comarca per comarca, anirem fent un recorregut que ens descobrirà la nostra riquesa artística, monumental, natural, històrica, gastronòmica… aquest llibre segueix l´estell d’altres atles infantils, però amb una diferència, en cada pàgina deixa un xicotet espai per a què les lectores “complete la comarca”, dibuixant qualsevol altre objecte que descobrisca en visitar-lo. Aquest xicotet joc ens assegura l’aventura de descobrir el nostre preciós i gran País. Així que ja saps, en la teua pròxima excursió, no t’oblide de portar en la teua motxilla l’Atles de les comarques valencianes.

LLIBRERIA TRENCADÍS

Infantil

Zoo  il.lustrat

Una col•leció de cinc llibres i un cd amb cançons de ZOO il•lustrades per il•lustradores i il•lustradors del territori i amb material didàctic per a desenvolupar la creativitat i fomentar el joc inclusiu, la creativitat i la relació amb l’entorn.

Primària

Primer cicle

La millor jugada d’en Madani

Al barri no s’havia vist mai un futbol com el d’en Madani. Des que va arribar, els partits dels dissabtes són molt millors i els regatejos i els gols del nou jugador es continuen comentant al llarg de tota la setmana. Però la seva millor jugada encara està per arribar. Una emocionant història en què guanyen la determinació i l’afecte.

Segon cicle

Robatoris de llegenda

Set de diners, d’aventura i de desafiaments. Enginy, audàcia i esperit burleta. Coneix els lladres més perspicaços de la història en aquest entretingut repàs dels grans robatoris dels darrers dos segles. Com va deixar escrit Alberto Spaggiari a la cambra cuirassada del banc Société Général de Niça després de buidar-la: «Sense armes ni violència i sense odi».

Tercer cicle

V de vendetta

Guanyadora dels premis Eagle 1982 al millor guionista i a la millor història, V de Vendetta convida a reflexionar sobre la submissió, el desig de llibertat i la rebel•lió davant de la injustícia. Tot un clàssic en la història del mitjà que, amb la màscara de V ja convertida en tota una icona revolucionària i el seu missatge plenament vigent, es publica per primera vegada en català.

ESO

Primer cicle

Així es perd la guerra del temps

Rebel i seductora, exuberant i llustrosa, Així es perd la guerra en el temps és una d’aquelles comptades històries en què costa decidir si és més digna d’elogi la intel•ligència de la seva estructura i prosa o la brillantor de les seves idees i els seus personatges.

Segon cicle

Un final

La societat de consum, incapaç de crear o produir, ha trencat el mecanisme que la feia funcionar. L’home ha substituït la seva capacitat d’imaginar, cooperar i compartir per una set egoista i insaciable a la recerca d’una experiència superior. El culte del jo es reflecteix també en el cos, en la possibilitat de canviar qualsevol part d’un mateix, i deixar de ser per aparentar ser. L’obstinació de viure les vides dels altres provoca l’efecte contrari; l’altre ja no existeix, ja no importa.

Altres estudis posteriors

Napalm al cor

«Pol Guasch ha trobat un lloc insòlit des d’on desplegar una prosa d’orfebre vigorosa que llegim com una crítica als mecanismes de repressió del poder però que es pot transformar, gràcies a la tensió poètica que travessa el text, en un conjur contra la intempèrie del món actual», Imma Monsó.
Sens dubte la millor novel·la en català de 2021 (llibreria Trencadís)